Babalar Günü Tarihçesi

2021-05-29

Babalar Günü Tarihçesi

 
Babalar günü her sene babaları anmak adına yılda bir seferliğine kutlanan ve sadece babalara adanan özel bir gündür. Amerika'da yaşayan ve bir iç savaş gazisi çocuğu olan Smart Dodd isimli bir genç kız anneler gününün olduğu gibi babalar gününde kutlanması gerektiğini düşünmüştü. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda 6 çocuğunu tek başına büyütmek zorunda kalmıştı. Babalar gününün ilk kutlanma hedefi 5 haziran olarak düşünüldü fakat o zamanlar bu çalışmalar o tarihe yetişmedi ve ertelenmek zorunda kaldı.
 

Babalar günü ilk kez ne zaman kutlandı?

 
Babalar günü ilk olarak 19 Haziran 1910 tarihinde Washington DC'nin Spokane şehrinde kutlandı. 1924 yılında ise o dönemin ABD Başkanı Calvin Colidge kutlamaları destekledi fakat o günü resmi babalar günü olarak ilan etmedi. Yıl 1966'yı gösterdiğinde ise o dönemin ABD başkanı Lyndon Johnson her yıl babalar gününün haziran ayının üçüncü pazarında kutlanması gerektiği hakkında bir bildiri yayınlandı ve her yıl düzenli olarak kutlanılması için çalışmaları başlattı. 1972 yılına gelindiğinde ise o dönemin başkanı Richard Nixon imzasıyla Babalar günü Amerika Birleşik Devletleri'nde resmi tatil olarak ilan edildi. Katolikler ise babalar gününü farklı bir tarihte kutlar sebebi ise; onlar kutlamayı dini açıdan ele alır ve Hristiyanlık peygamberi İsa'nın babası anısına bu günü Mart aynının 19. gününde St. Joseph Günü adı altına kutlar ve ona armağan eder. Bazı ülkelerde ise bu kutlamalar dini özelliklerle ilintili değildir.
 
 

2021 Babalar Günü Ne Zaman? Bu Pazar mı?

 
Her sene olduğu gibi, Haziran ayı geldiğinde arama motorlarında en çok aratılan sorulardan bir tanesi de babalar günü ne zaman sorusu oluyor?  Babalar günü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her sene Haziran ayının üçüncü haftası ve pazar günleri kutlanıyor. Her sene pazar gününe denk geldiği için gün olarak değişkenlik gösterebiliyor. 2021 babalar günü 20 Haziran Pazar günü kutlanacaktır. Her yıl olduğu gibi bu sene de babanızı sürprizler hazırlayarak ona özel hediyeler satın alabilir ve onları mutlu edebilirsiniz.