Hediye Alma Geleneği Nasıl Başladı?

2020-09-29

Hediye kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve bir kişiyi sevindirmek için verilen bir malı ifade eder. Türk Dil Kurumu’na göre hediye kelimesi armağan anlamına gelmektedir. Bu çerçevede bakacak olursak hediye bir malı ya da eşyayı karşılık gözetmeksizin birine vermek, karşındakini mutlu etmek için karşılık beklemeden armağan etmek şeklinde ifade edebiliriz. Ancak hediye, maddi değil manevi değeri gözetildiğinde anlam kazanan bir kavramdır. 

Hediyeleşme geleneği zaman ve nasıl başladı?

Tarihe göz attığımızda ilk hediye kelimesinin 1600'lü yıllarda ilk defa bir metinde kullanıldığı görülmüştür. Metinde ''Armağan vermek, aslında tam yeri gelmişken veriliyor gibi görülen, ama sunulmasında hiçbir yararı olmayan şeyler için kullanılıyor '' olarak tanımlanmıştır. 1600lü yılların Avrupa'sında çok yaygın olmasa da sonraki dönemlerde özellikle Roma imparatorluğunda hediye örneklerine rastlanıyor. Hediyenin gelenek haline Roma imparatorluğu döneminde geldiği söylenir. Kralların ve krallık yönetiminin kutsal objeleri yılbaşı ve özel günlerde birbirlerine hediye ettiği bilinmekte ve bir süre sonra bu hediyeleşme bir gelenek haline gelmiştir. Romalılar bu geleneği bir mektubun içine hurma, bal gibi yiyecekler koyup yeni bir yıla tatlı yenilerek başlanmasının tatlı ve huzur dolu bir yıl geçireceklerine olan inançlarına dayanarak başlatmışlardır.

Sonraki dönemlerde ise hediye geleneği 1800lü yıllarda karşımıza çıkmaktadır. Noel ve Noel baba kavramları ile hediyeleşme geleneği tamamen toplum içinde yer edinmeye başlamaktadır. Noel babanın yılbaşında evlere gelip çocuklara hediyeler verdiğine inanılmaktadır. Böylelikle her yıl kişiler birbirlerine hediye almaya başlamışlardır ve hediyeleşme geleneği tamamen bir kültür olarak oturmuştur. Böylelikle bu kavram iyice dünyada kendine yer edinmeye başlamıştır. Kendi tarihimize baktığımız zaman da Osmanlı Devleti’nde padişahlara hediyeler gönderdiklerini görüyoruz, Osmanlı’nın tarihte hediye olarak toprak verip aldığı dahi örnekler arasında sayılabilir.

Günümüze baktığımızda da hediyeleşme geleneği günlük hayatımıza yer edinmiş durumdadır. Mutlu olmak, mutlu etmek, karşılıklı sevgi ve saygıyı pekiştirmek, özel günlerde karşımızdakileri anmak, kırgınlık ve küslük durumlarını ortadan kaldırmak vb. birçok durum için hediyeleşme kültürünü devam ettirmekteyiz. Böylelikle bu kültürün geçmişten günümüze kadar nasıl etkili bir şekilde geldiğini görmekteyiz.


One Hediye'nin birbirinden çeşitli ve uygun fiyatlı hediye seçenekleri için tıklayın: https://www.onehediye.com/